Svar till ”Masspsykos om rasism” AB 7 jan 2014

2014-01-14

Det är intressant att du Olle Ljungbeck väljer att totalt ignorera det som ledde till de stora demonstrationerna; nämligen överfallet på en fredlig demonstration. Du väljer också att bortse ifrån att människor reagerar skarpt när våra gemensamma rättigheter så tydligt begränsas av våld.

Det hedrar dig, Olle Ljungbeck, som i din insändare visar fram en total okunnighet om orsaken till den av dig (korrekt) beskrivna situationen i Sverige med hög ungdomsarbetslöshet och nerrustad välfärd, att du skriver under med ditt namn – modigt.

Sverige framställs ofta som ett jämlikt land med respekt för allas lika värde, men så är det inte vilket Ljungbeck visar i sin insändare där han lägger skulden för allt elände i samhället från kriminalitet till usla skolresultat på invandrarna.

Vi ska också konstatera att Ljungbeck har fel när det gäller antalet flyktingar – Sverige har tagit emot 92000 flyktingar vilket är färre än Pakistan (1,6 miljoner) och Iran (800000). Per hundratusen invånare mottagna flyktingar leder Jordanien och Tchad. (Siffrorna är från 2012.). Detta samtidigt som Svenska företag tjänar miljarder på de krig som skapar flyktingar. Också påståendet om hög kriminalitet bland invandrare är ogrundad, här är statistiken tydlig. Däremot är Ljungbecks skrivning ett utmärkt exempel på den rasism som Ljungbeck påstår inte finns i Sverige.

Nog om Ljungbecks insändare och vi går över till en politisk analys för att förklara de försämringar vi alla ser i välfärden och i hela samhället och som vi lider av – Vi själva såväl som Olle Ljungbeck. För det är inte kvinnan i slöja som lägger ned fabrikerna runt omkring i Sverige eller Gästrikland. Det är inte polska lastbilschaufförers fel att man sparkar folk, det är företagsledningen. Det är inte lettiska byggjobbare som sparkar svenska byggjobbare, det är svenskt näringsliv och de stora företagen. Vi kan fortsätta. Kapitalismen, där allt som spelar någon roll är aktieägarnas kvartalsrapporter, är vad som leder till nedrustningen av Sverige. För kapitalismen är det bra med arbetslöshet, det gör människor mer beroende av att inte göra väsen av sig på jobbet och inte påtala missförhållanden. Kapitalismen är inte heller i behov utav en utbildad arbetarklass vilket resulterar i de enorma försämringar i skolan som vi idag ser. Det enda som kan rå emot detta är klasskamp, arbetare som faktiskt tar strid emot dåliga förhållanden tillsammans. Det gäller att leta upp orsaker och fiender. I ett samhälle baserat på rättvisa, jämlikhet och solidaritet skulle omfördelningen av resurser se ut så att den som behövde vård skulle få vård och den som behövde bostad skulle få bostad. Pengar finns ju, det är omfördelningen det är fel på.

Slå inte mot dem som är svagare än du själv, Olle Ljungbeck, utan slå uppåt, mot dem som har makt och då syftar jag på ekonomisk makt som är reell makt.

Torbjörn Björkman

Andreas Larsson

Tobias Öfverberg

Kommunistiska Partiet Sandviken-Gävle