Kommunistparti bojkottar EU-valet (artikel från GD)

Sandviken har fått en ny politisk spelare. Kommunistiska partiet i Sandviken ställer upp i höstens kommunalval, men visar redan nu sin ståndpunkt. Partiet uppmanar helt enkelt till bojkott av EU-valet.

2014-05-14

Partiet har tio medlemmar och sex medlemmar i ungdomsförbundet. Med buller och brak gick man i veckan ut och uppmanade till aktivt opinionsarbete för att minska valdeltagandet.

Partiet har till och med uppmanat allmänheten att slänga sina röstkort, något som skulle kunna ses som ett radikalt budskap.

– Så kan man se det, men jag tycker inte att det är radikalt. Det finns ett stort missnöje med EU, säger Andreas Larsson, ordförande i partiet.

Han säger att många människor som han och partikamraterna har pratat med uttrycker ett missnöje med EU och unionens aktiva arbete. Paritets mål är att Sverige ska begära utträde ur Europasamarbetet.

– EU är en lagstadgad högerpolitik, grundlagen är marknadsliberalism. Jobbpolitiken skapar bara splittring och odlar rasism. Vi ska samarbeta med Europa, men inte på marknadsliberal grund.

Grunden i partiets argument är att det nuvarande systemet inte är fördelaktigt för arbetarklassen och att klyftorna bara växer. Det späs bland annat på genom utförsäljningspolitiken som raserar välfärden, menar Andreas Larsson.

Drömmen om ett utträde ur EU är också tänkt för att andra länder ska se att det är möjligt att göra det och skaka om systemet.

– För att en bättre värld ska vara möjlig måste vi jobba för det. Vi måste ha mer jämlika förhållanden, socialism.

Inför höstens kommunalval ska Sandviksborna märka vad partiet står för.

– Det ska synas att vi är ett arbetarparti som är emot EU, bemanningsföretag och för sex timmars arbetsdag.

Niklas Sundin

http://www.gd.se/gastrikland/gavle/kommunistparti-bojkottar-eu-valet